IT Infrastructuur: een strategische keuze

Een jaar of wat geleden stelde ik de volgende vraag: “Wat gebeurt er als je Max Verstappen in zijn Red Bull F1-auto zet en je geeft Lewis Hamilton een step? Wie zou er dan het snelst een rondje over het circuit rijden?”

Het antwoord is natuurlijk gemakkelijk…. Dat kunnen we allemaal invullen. De kern van het verhaal is dat het materiaal dat je gebruikt belangrijk is.

Het materiaal dat je gebruikt is essentieel.
Hafiz Johari / Shutterstock.com

Hetzelfde geldt voor de IT-infrastructuur. 

En daar hebben we er veel van: eigen mainframes, linux- en windowsomgevingen (al dan niet gevirtualiseerd), containerplatformen, dataplatformen, IaaS, PaaS en SaaS, eigen private cloud- en public cloud-omgevingen… en natuurlijk het liefst allemaal aan elkaar geknoopt. Zo’n hybride IT-infrastructuur heeft maar één doel: het faciliteren van je bedrijfstoepassingen volgens de eisen vanuit je businessprocessen.

Koop je een formule 1 auto …. …. voor je oma?

Het kiezen van het juiste platform om bedrijfstoepassingen te ondersteunen is één van de lastigste keuzes die een technisch architect moet maken. Kijkend naar de eisen vanuit de business met betrekking tot snelheid van antwoorden, flexibiliteit bij veranderingen, stabiliteit van de dienstverlening, beschikbaarheid van de gegevens, schaalbaarheid van de processen, de hoeveelheid te verwerken transacties en beveiliging tegen hackers en datalekken, zullen verschillende keuzes moeten worden gemaakt. Soms heb je echt die Formule 1-auto nodig, maar vaak ben je beter af met een ruime gezinsauto of heb je een behoorlijke vrachtauto nodig. Het ligt er maar net aan wat je moet doen. Kinderen naar voetbal brengen doe je niet met een Formule 1-auto en verhuizen gaat veel beter met een vrachtauto.

Per businessproces en -toepassing kunnen gestelde eisen behoorlijk verschillen. Ben je aan het experimenteren met een spannende nieuwe (front-end)toepassing met veel uitstraling naar klanten, dan zijn flexibiliteit van het platform en de snelheid waarmee antwoord wordt gegeven en nieuwe functionaliteit kan worden opgeleverd waarschijnlijk heel belangrijk. Dan heb je de snelheid en wendbaarheid van een formule 1-auto nodig die dat ondersteunt.

Kijk je echter naar massale processen en -toepassingen in de back-end, waarbij juist enorm grote transactievolumes moeten worden verwerkt, dan is een platform dat is ingericht voor het leveren van stabiliteit en hoge beschikbaarheid weer veel belangrijker. Je hebt dan juist een grote vrachtwagen nodig die veilig en zeker een grote bulk in 1x kan vervoeren.

Bij ICU geloven we dat je het juiste platform moet zoeken bij je bedrijfstoepassingen. Heb je veel flexibiliteit nodig voor die nieuwe toepassing, dan ben je misschien beter af met een containerplatform als Openshift of in de public cloud. Zoek je juist de grote stabiliteit, veiligheid en snelheid voor die kritische toepassing met hoge transactievolumes dan ben je misschien beter af op een IBM Z- of LinuxONE-omgeving. Heb jij daar al eens goed over nagedacht?

Kritisch blijven nadenken over de IT-infrastructuur en het maken van strategische keuzes voor bepaalde platformen blijft dus belangrijk. Je koopt niet een formule 1 auto voor je oma die er alleen maar boodschappen mee wil doen. Een klein stadsautootje is dan beter. Zo moeten we ook over onze infrastructuur nadenken. 

ICU IT Services is een niche-speler en specialist op het gebied van complexe IT infrastructuren. Wij zijn adviseur, integrator, managed services provider en bieden staffing-oplossingen. Wil je ook cloudoplossingen implementeren in je bestaande infrastructuur, twijfel je over de efficiëntie van bepaalde systemen of heb je vragen over integratie van bestaande infrastructuur met nieuwe cloudomgevingen (private of public), aarzel niet om contact met ons op te nemen via info@icu-it.nl of bel 088 – 5234123.

Deel dit bericht op LinkedIn