IT Infrastructuur: Een strategische keuze

Wat gebeurt er als je Max Verstappen in zijn Red Bull F1 auto zet en je geeft Lewis Hamilton een step? Wie zou er dan het snelst een rondje over het vernieuwde circuit van Zandvoort rijden?

Het antwoord op deze vraag kan je natuurlijk zelf invullen: Max zal vele malen sneller zijn, zelfs als Lewis een gemotoriseerde step zou gebruiken. En wat zou er gebeuren als je die situatie omdraait: Lewis gebruikt zijn Mercedes en Max gaat steppen. Dan zijn de rollen natuurlijk omgedraaid. Kun je dan nog zeggen dat het gebruikte materiaal niet belangrijk is? Een strategische keuze voor het juiste materiaal is wel degelijk van belang als je je doelen wilt behalen:  races winnen en zo wereldkampioen worden. In de F1 wordt daar veel geld en tijd in geïnvesteerd.

Hafiz Johari / Shutterstock.com
Hafiz Johari / Shutterstock.com

 

Hetzelfde geldt voor de IT-infrastructuur. 

IT-infrastructuur heeft maar één doel: het faciliteren van je bedrijfsprocessen en -toepassingen. Op een strategische manier nadenken over welke platformen je voor je IT infrastructuur gebruikt blijft daarbij belangrijk. De platformen die je kiest en de eisen die je daaraan stelt, moeten aansluiten bij de eisen die gesteld worden vanuit je businessprocessen. Die eisen vanuit de business gaan over flexibiliteit bij veranderingen, stabiliteit van de dienstverlening, beschikbaarheid van de gegevens, schaalbaarheid van de processen, de hoeveelheid te verwerken transacties en beveiliging tegen hackers en datalekken.

Per businessproces of -toepassing kunnen die eisen behoorlijk verschillen. Ben je aan het experimenteren met een spannende nieuwe toepassing dan zijn flexibiliteit van het platform en de snelheid waarmee nieuwe versies kunnen worden opgeleverd waarschijnlijk veel belangrijker dan de continuïteit en stabiliteit van het platform, de beschikbaarheid van je applicatie en de veiligheid van je data.  Wanneer je echter naar bedrijfskritische processen en -toepassingen met hoge transactievolumes kijkt dan zijn juist die laatstgenoemde aandachtsgebieden weer veel belangrijker.

Daarnaast doorlopen toepassingen vaak een soort levenscyclus waarin het belang van de toepassing voor je bedrijfsprocessen steeds kritischer wordt. Een applicatie begint als een leuk experiment, op basis van een wild nieuw idee. Maar door onverwacht succes, kan de toepassing al binnen enkele maanden onderdeel zijn geworden van een bedrijfskritisch proces.  Op zulke situaties moet je tegenwoordig voorbereid zijn. En dat moet dan weer weerspiegelen in je infrastructuur: Hoe snel kun je je gegevens of toepassingen verhuizen naar een platform dat wel de benodigde continuïteit, stabiliteit, snelheid en veiligheid kan bieden?

Bij ICU geloven we dat je het juiste platform moet zoeken voor je bedrijfstoepassingen.  Heb je veel flexibiliteit nodig voor die nieuwe toepassing, dan ben je misschien beter af in de public cloud.  Zoek je juist de grote stabiliteit, veiligheid en snelheid voor die bedrijfskritische toepassing met hoge transactievolumes dan ben je misschien beter af op een IBM Z of LinuxONE omgeving.  Maar boven alles moet het mogelijk zijn om je gegevens of toepassingen zo eenvoudig mogelijk te verplaatsen over de beschikbare platformen:  Vandaag draai je in de public cloud, morgen op je eigen IBM mainframe. Is jouw infrastructuur daar al klaar voor?

Kritisch blijven nadenken over de IT-infrastructuur en het maken van strategische keuzes voor bepaalde platformen blijft dus belangrijk. Net zoals Max en zijn team bij Red Bull kritisch blijven nadenken over hun materiaal.  Want alleen dan kun je je IT infrastructuur gebruiken waarvoor deze is bedoeld: Snel, veilig en efficiënt de eindstreep halen.

ICU IT Services is een niche-speler en specialist op het gebied van complexe IT infrastructuren. Wij zijn adviseur, integrator, managed services provider en bieden staffing-oplossingen. Wil je ook cloudoplossingen implementeren in je bestaande infrastructuur, twijfel je over de efficiëntie van bepaalde systemen of heb je vragen over integratie van bestaande infrastructuur met nieuwe cloudomgevingen (private of public), aarzel niet om contact met ons op te nemen via info@icu-it.nl of bel 088 – 5234123.

Didn’t fully understand what I’m talking about?  Read the english version here:

Deel dit bericht op LinkedIn