Nadenken over platformen en infrastructuur nog altijd actueel

In de automatiseringswereld heeft zich afgelopen jaren een stevige omslag afgetekend, waarbij oplossingen in eigen huis gingen plaatsmaken voor public cloudoplossingen en pay per use-modellen. Nu tekent zich wederom een heroriëntatie plaats. Ook hybrid- en multicloudtoepassingen laten zich gelden, hetgeen erop neerkomt dat bedrijven een deel van de data uitsluitend in eigen huis toegankelijk willen houden.

Deze nieuwe ontwikkeling is een vorm van bewustwording die zich minder dan voorheen laat sturen door de waan van de dag. Was het voorheen common sense om te sturen op het uitbesteden van softwareoplossingen, vandaag de dag tekent zich een meer genuanceerd beeld af. “Als je kijkt naar de teneur in de automatiseringsberichtgeving afgelopen jaren, dan was de markt vooral hard bezig met het nadenken over cloudoplossingen”, constateert managing partner Johan Schelling van ICU IT Services. “De laatste twee, drie jaar komen partijen daar weer van terug. Je ziet nu ook belangstelling ontstaan voor hybrid- en multicloudoplossingen, waarbij een deel van de automatiseringsinfrastructuur op een heel klassieke manier in eigen huis wordt gehouden. En die wordt dan gecombineerd met een deel private of public cloud-toepassingen.”

 

De hamvraag die zich daarbij opdient, luidt uiteraard hoe deze oplossingen vallen te integreren? Zeker als de vragende partij behoefte heeft om de eigen, misschien wat oudere infrastructuur te combineren met nieuwe cloudoplossingen. Het is de drive van ICU om juist die uitdaging tot een bevredigend einde te brengen. De oriëntatie die zich daarbij met name late gelden, is de zoektocht naar het juiste platform voor je toepassingen. 

“Dat neemt echter niet weg dat het absoluut belangrijk is om na te denken over de onderliggende structuur. Factoren als veiligheid, toegankelijkheid en provisioning, maar ook financiële en strategische belangen spelen meer dan techniek een duidelijke rol bij het maken van een platformkeuze”, stelt Schelling, die daarbij aangeeft dat data de kern is voor het functioneren van ICU. “Wat wij doen, is samen met klanten een oplossing zoeken om de bestaande infrastructuur te combineren met cloudtoepassingen.”

Dat klinkt nogal uitdagend, terwijl daar eigenlijk één centrale afweging aan ten grondslag ligt. Waar bedrijven vooral over moeten nadenken, benadrukt Schelling, is hoeveel controle ze willen houden over hun eigen bedrijfskritische data. Eigenlijk is die vraag van het meest doorslaggevende belang bij de afweging op welk platform de data het beste tot zijn recht komt. “Kies je voor veel flexibiliteit of juist voor veel stabiliteit?

Als je heel snel een nieuwe bedrijfsapplicatie wilt ontwikkelen, en die snel naar de markt wilt brengen, dan is het vermijden van kleine foutjes misschien geen topprioriteit. Waar het wel om gaat is hoe snel je die imperfectie kunt fixen. In andere gevallen is stabiliteit weer van veel groter belang. Om een willekeurig voorbeeld te geven: in de operatiekamer wil je niet te kampen krijgen met foutjes in hartcontrolesoftware. Die moet perfect in orde zijn. Foutloosheid is topprioriteit, niet zozeer de snelheid om die software op de markt te krijgen.”

Deze afweging, tussen flexibiliteit en stabiliteit, reflecteert zich in een trend die ook bij de brede klantenkring van ICU is ingedaald. Afgelopen jaren is er een brede acceptatie ontstaan dat cloudcomputing veel problemen heeft opgelost waar bedrijven voorheen mee worstelden. En dan heeft Schelling het over termen als flexibiliteit en snelheid van uitleveren. “En aan de andere kant zie je dat ook vraagstukken als controle over eigen data en controle over kosten meer aandacht krijgen. In die context wint de vraag aan belang op welke platformen functionaliteiten en data nu het beste tot hun recht komen? Deels kan dat een oplossing in eigen huis zijn, deels kan ook worden gekozen voor een cloudstrategie. Het maakt niet uit welke keuze je daarbij maakt, maar denk daar wel goed over na.”

Wat Schelling in zijn bedrijfspresentaties vaak naar voren haalt, is de parallel met Formule1-racing. Als je Max Verstappen in een racewagen plaatst en Lewis Hamilton op een step, wie gaat dan het rondje op een racecircuit als snelste afleggen? Het antwoord is uiteraard logisch: Verstappen. Maar draai dat nu eens om: Verstappen op een step en Hamilton in een snelle racewagen. Dan is het antwoord net zo logisch: Hamilton. “Wat ik daarmee wil aangeven, is dat het blijvend belangrijk is om na te denken over het onderliggende materiaal. Het kan best lastig zijn om na te denken over de afweging tussen een cloudoplossing en een eigen installed base, maar het is in ieder geval noodzakelijk om tot een antwoord te komen.”

Wat de managing partner al eerder aangaf: ICU wil klanten daarbij graag terzijde staan om deze afweging tot een goed einde te brengen. “We bevinden ons middenin de enterprise market, met tal van financiële instellingen en groot MKB. Deze ondernemingen zitten in een bedrijfscategorie waarin het van doorslaggevend belang is om de juiste afweging te maken tussen flexibiliteit en stabiliteit. Door processen kritisch tegen het licht te houden en waar nodig veranderingen aan te brengen, zorgen wij dat de infrastructuur gebruikt wordt waarvoor hij bedoeld is: ‘de stroomvoorziening van uw business’.”

Deel dit bericht op LinkedIn