Infrastructuur building blocks

Ik was het vroeger al, en nog steeds ben ik gek van Lego (en andere merken) bouwstenen. Met dezelfde bouwstenen bouw je de ene keer een vliegtuig, de volgende keer een auto en dan weer een boot of een huis of een kasteel. De mogelijkheden worden alleen beperkt door je eigen fantasie.

Bij ICU houden we ons bezig met IT-infrastructuur. In mijn kantoor staan een 4-tal modellen die voor mij een speciale betekenis hebben in relatie tot IT-infrastructuur. Ik gebruik ze dan ook met enige regelmaat in presentaties.

De Lego Porsche 911 GT3 (oranje en zwart net als een LinuxONE) is een toonbeeld van snelheid en betrouwbaarheid. Anders qua concept maar al (meer dan 50) jaren is de Porsche 911 een vaste waarde in het endurance-racen.  Ook een IBM Z of LinuxONE mainframe is anders qua concept maar nog steeds (en ook al meer dan 50 jaar) een vaste waarde binnen de IT-infrastructuur van alle grote bedrijven ter wereld.

De Caterham Super 7 (persoonlijk had ik liever een Donkervoort gezien) is het schoolvoorbeeld van hoe een ideale trackday-auto eruit ziet: licht, eenvoudig, supersnel en met de best mogelijke componenten opgebouwd. Ontdaan van alle onnodige complexiteit doet deze auto waar hij voor is bedoeld: zo snel mogelijk over het circuit rijden. Zo moeten we ook met onze IT-infrastructuur omgaan. De IT-infrastructuur moet doen waar deze voor nodig is…. snel en zonder overbodige opsmuk en onnodige complexiteit de business faciliteren.

Dan het Maersk Containerschip…. een toonbeeld van onverzettelijkheid en schaalbaarheid, met de mogelijkheid om enorm veel spullen in één keer over de wereld te verplaatsen – in containers natuurlijk. Binnen de IT-infrastructuur zijn die containers ook niet meer weg te denken. Microservices, containerized in een op Kubernetes gebaseerd platform zijn ‘the way to go’ als je naar moderne applicatieontwikkeling kijkt. En met IBM LinuxONE hebben we het perfecte containerschip in huis om deze werkwijze ook binnen de grote enterprise IT-omgevingen realiteit te maken.

Als laatste de Porsche 919. De Porsche 919 is niet de eerste hybride race-auto, maar wel de beste en de snelste. Sneller dan een Formule 1-auto op het circuit van Spa Francorchamps en met het all-time ronderecord op de Nordschleife van de Nürburgring. Deze Porsche 919 staat voor de toekomst van de IT-infrastructuur. Want die toekomst is hybride. We willen flexibel en toch snel zijn en de beste kwaliteiten van alle beschikbare platformen gebruiken, zowel on-premise als in de public cloud. Net zoals in de Porsche de benzinemotor samenwerkt met de elektrische aandrijving om zo hoog mogelijke prestaties neer te zetten, zo werken in de IT-infrastructuur traditionele systemen geïntegreerd samen met private en public cloud-omgevingen om de business het beste te kunnen bedienen.

Met dezelfde bouwstenen maak je totaal verschillende modellen en eigen karakteristieken. Ook in de IT praten architecten graag over bouwstenen. Herbruikbare elementen die vervolgens op meerdere manieren binnen de IT-infrastructuur kunnen worden gebruikt om zo nieuwe oplossingen of toepassingen te kunnen samenstellen of faciliteren. Met dezelfde bouwstenen ontwikkelen we binnen ICU die IT-infrastructuren die de business verder helpen door te zijn wat ze moeten zijn: stabiel, ontdaan van onnodige complexiteit, schaalbaar, snel en hybride.

En net als met Lego is het soms zoeken naar het juiste blokje…. Je kijkt er zo maar overheen.

Door Johan Schelling
Managing Partner ICU IT Services

Deel dit bericht op LinkedIn