Get ’em out by Friday

Johan Schelling over de bouwstenen van Virtualisatie

Genesis Live is één van die CD’s die ik nog steeds veel draai (noem me ouderwets maar ik doe nog steeds graag een CD in de speler). Een band die live laat zien wat ze kunnen; muziek die nog steeds aanspreekt. 

Suppers Ready is natuurlijk de ultieme topper maar een onbekend pareltje op deze plaat is het nummer “Get ‘em out by Friday”. Een nummer over onrecht waarin wordt beschreven hoe mensen gedwongen worden om te verhuizen omdat hun straat plaats moet maken voor de vooruitgang.

In dit nummer komt een regel voor die me altijd erg intrigeert: 
It’s said now that people will be shorter in height
They can fit twice as many in the same building site

Als mensen korter zijn, passen er meer in hetzelfde gebouw…… Lekker efficient…..

Efficiency en vooruitgang

Ik denk dan vaak…. Doen we dat in de IT niet ook….  Met onze beperkte hardware resources  zoveel mogelijk servers proberen te huisvesten….. tot het echt niet meer gaat. Virtualisatie is niet meer weg te denken uit de moderne IT. De cloud draait erop. En werken we bij migraties naar de cloud niet ook zo: “In the interest of humanity we’ve found a better place for you to go”. 

Als iemand met een passie voor mainframes spreekt dat natuurlijk erg tot de verbeelding. Het mainframe is één van de weinige hardwareplatformen waar virtualisatie in de genen zit. Virtualisatie mogelijkheden op hardware en softwareniveau die ervoor zorgen dat je tot bijna 100% van je hardware resources (CPU, memory, netwerk etc) kunt gebruiken. Efficienter kan bijna niet.

Virtualisatie

Maar om dat niveau van efficiëntie te kunnen halen heb je wel een paar belangrijke bouwstenen (ja… lego is een andere passie) nodig.  De hardware kunnen opdelen in logische partities of LPAR’s (of moet ik zeggen: virtual machines) is daar één van.  Een andere belangrijke is  z/VM,  de VMware voor het mainframe.  Wil je binnen zo’n LPAR of virtual machine nog meer meer virtuele omgevingen opbouwen, dan kan dat; tot wel honderden virtuele (Linux of zOS) applicatie- of databaseservers.  Allemaal op 1 hardware server.  Allemaal om ook dat laatste procentje CPU-power uit de machine te persen.

Deel dit bericht op LinkedIn