“Complexiteit is mislukte eenvoud.”

In gesprek met Ron Eland, Managing Partner bij ICU IT Services

Ron Eland, Managing Partner

Hoe ben je in de IT-wereld terechtgekomen?

Ik werkte voor een engineering-afdeling met CAD-CAM- (CATIA) en Plotter-systemen. De back-ups moesten ‘s avond naar de kluis op de computerafdeling gebracht worden. Om daar te komen moest je door de doorgangssluis (deuren-systeem) van de computerafdeling, in die tijd allemaal heel geheimzinnig. Ik vond dat zo’n mysterieuze wereld, dat ik daar deel van uit wilde maken. Hier was men bezig met de conversie/implementatie van DOS/VSE naar MVS. De beschikbare kennis in Nederland was nul dus dit bood kansen. Nooit spijt van gehad.

Wat deed je voor werk voordat je met ICU IT Services was gestart?

Ik ben relatief vroeg zelfstandig gaan wonen en er moest natuurlijk wel brood op de plank komen. Ik ben toen bij Hunter Douglas (Aluminium bouwproducten) gaan werken op een productieafdeling en kwaliteitscontrole. Vanuit hier (na een ongeval) via de engineering-afdeling op de computerafdeling terechtgekomen. Via een intermediair bij ABNAMRO in dienst getreden. En toen … ICU gestart.

Hoe ben je op het idee gekomen om met ICU IT Services te beginnen?

Het gevoel te willen ondernemen, kennis te delen maar vooral zelf een bedrijf te willen opzetten. De financiële (investeren, reserves en uiteindelijk renderen) en commerciële kanten vormden een uitdaging die mij aansprak. Heb ik die inzet, discipline en durf ik het (financiële) risico te nemen? Mijn eigen kijk op bedrijfsvoering te willen toetsen en uitvoeren. De persoonlijke confrontatie met mijzelf (je moet echt een paar keer door het stof) en leren dingen beter en efficiënter te doen. Vooruit te leren kijken en risico’s inschatten en hierop anticiperen.

Wat waren de grootste leerpunten bij het opzetten van een bedrijf in de IT?

  • Luister naar mensen met ervaring en geef hier je eigen draai aan. Datgene wat je doet moet je vooral leuk vinden. Het moet je inspireren en energie geven. Ik bedoel: het moet wel jouw ding zijn anders houd je niet vol.
  • Dingen/zaken die je wilt hebben moet je gaan halen, vraag mensen of ze je willen helpen of werk voor je hebben. Niemand komt werk of geld brengen, echt niet. Het komt heel zeker niet vanzelf, je moet het halen. Heel zwaar soms…
  • Niet afhankelijk zijn van anderen, maar je eigen broek ophouden. Zorg altijd dat je nog iets achter de hand hebt voor mindere tijden. Dat laatste is niet altijd of bij voorbaat financieel, dit kan ook zelfvertrouwen zijn. Kansen blijven zien en deze oppakken.
  • Heb zelfvertrouwen, denk goed na, overweeg en neem besluiten. Is een besluit niet goed wees dan niet koppig of arrogant. Stel je koers bij en ga verder. Maar neem besluiten niets is zo gevaarlijk als geen besluiten nemen en geen koers hebben.
  • Mensen maken dingen (bijna) altijd mooier of interessanter dan ze werkelijk zijn. Weeg hun woorden, vorm je eigen mening en stap erin, of niet. Niet doen (soms heel verstandig) is even goed als wel doen. Vraag je altijd af, dient het je doel of je bedrijf. Niet? Niet doen.
  • Je zult fouten maken, maar dat is niet erg. Van fouten leer je van succes word je arrogant. Leer fouten te maken (ik bedoel neem besluiten), werkt het niet? Leer, sta op en ga verder met je nieuw opgedane kennis van de situatie. Blijf vooral niet mokken.

Een paar prachtige quotes/inspiratiebronnen die ik mee wil geven:

Ze kosten even iets van je tijd maar ze kenmerken zich door prachtige eenvoud: Maak dingen niet onnodig gecompliceerd. Immers, complexiteit is mislukte eenvoud.

Admiraal McRaven (discipline): https://bit.ly/3MrEe4g

Denzel Washington (uit je comfort zone): https://bit.ly/3PozUVf

Op welke prestatie ben je het meest trots bij ICU IT Services?

Toch wel het niveau van de mensen die voor onze onderneming werken. Het is motiverend te horen van klanten dat dit een verschil maakt. Daarnaast dat we financieel zelfstandig en gezond zijn. Dat geeft een bepaalde rust in het kunnen opereren in een markt waar kostprijs een belangrijk argument is.

Waar zie je ICU IT Services over 10 jaar staan? 

Dat is natuurlijk altijd een beetje koffiedik kijken. Gespecialiseerd, enige omvang maar niet te groot en onpersoonlijk. Ik hoop dat een aantal “oude” waarden dan weer modern zijn. Doe het met elkaar, voor elkaar en doe wat je leuk vindt. En natuurlijk een status aparte in de markt.

Wat verwacht je dat de grootste toekomstige innovatie wordt binnen de IT?

Ik denk dat data het grote verschil gaat maken. Wat kun je ermee, wat weet jij (als bedrijf) over de markt waarin je opereert. Hoe snel kun je conclusies trekken om marktbewegingen te kunnen volgen, maar het liefs te domineren. Dat doen de (oude) tech bedrijven natuurlijk al een tijd. Maar wat jij weet over jouw markt en marktpositie gaat veel waard worden, tactisch, strategisch en financieel. Innovatieve manieren om data te verwerken, bijvoorbeeld quantum-computing zullen nieuwe mogelijkheden aanboren. En innovatie stuwt innovatie…

Deel dit bericht op LinkedIn