Wat is dat z/VM?

Herman Kramer, z/VM specialist bij ICU IT Services, geeft een korte introductie over z/VM.

z/VM is een IBM Operating System en de afkorting staat voor “zero-down-time” Virtual Machine. In 1968 is z/VM begonnen met 2 versies die als CP-40/CMS en CP-67/CMS geïntroduceerd werden. Deze versies zijn geëvolueerd via VM/370 in 1972 naar z/VM in 2000.

Waarom is dat allemaal begonnen?
Het is eigenlijk begonnen als een conversie hulpmiddel, in die tijd waren de IBM machines nog groot en vroegen veel ruimte. Bij de overgang naar een nieuwe machine of een nieuwe versie van het OS was het vaak niet mogelijk om een 2de machine neer te zetten op de computerzaal. Men had bedacht om de hardware virtueel te imiteren dat spaarde ruimte op de computer vloer.
Door de jaren heen is gebleken dat dit een bijzonder flexibel, betrouwbaar en stabiel operating systeem is.

Wat maakt z/VM bijzonder en waarmee is het te vergelijken?

Wat z/VM bijzonder maakt is dat men op de grotere hardware van IBM (LinuxOne, zSeries) andere operating systemen kan laten draaien. OS’es die men kan gebruiken zijn z/VM zelf, z/VSE, z/OS, z/TPF en verschillende s390x varianten van Linux (RedHat, SuSE, Debian, Ubuntu, AlmaOS, etc.).

Het gebruik van Linux op z/VM heeft als voordeel dat allerlei software die beschikbaar is voor Linux ook gebruikt kan worden vanaf een IBM platform (b.v. Apache, MySQL, etc.).
VMWare, Docker, OpenShift hebben vergelijkbare functionaliteit als z/VM deze doen ook virtualisatie, maar op basis van andere hardware (x86, etc.).
Er is ook een heel handig concept in z/VM dat SSI heet, Single System Image, dat introduceert het begrip LGR (Live Guest Relocation) waarmee het mogelijk is om een Linux Server van een LPAR (lees z/VM instance) naar een andere LPAR over te brengen zonder impact op de werking van de server.
VMWare, Docker en OpenShift bieden een gelijkaardige functionaliteit maar dat is complexer dan LGR.

Wie gebruikt z/VM en wat maakt dat dit nuttig is voor die gebruiker?

Banken, verzekeringen en o.a. de overheid maken gebruik van z/VM.
Een voordeel van z/VM is dat als men meer Linux, z/OS, z/VSE capaciteit nodig heeft men deze kan realiseren zonder dat er hardware aangekocht moet worden (bij voorbeeld Blades). Als er een nieuwe Linux server nodig is kan deze binnen 5 minuten aangemaakt worden.
Voordelen voor de gebruiker is dat met LGR (zie hierboven) de beschikbaarheid van de servers en daarmee de applicaties bijzonder hoog is.

Wat kan een z/VM-specialist?

Een z/VM-specialist kan uiteraard het z/VM OS installeren en onderhouden.
Uiteraard valt onder het onderhouden ook het bijwerken van het OS level naar de laatste versies en het oplossen van OS gerelateerde problemen.
Hij heeft uitgebreide kennis van zaken die onder vanilla z/VM werken, CP (control program) vergelijkbaar met de Linux Kernel, CMS (Conversational Monitoring System) vergelijk dit met Bash Shell, CMS Pipelines ooit afgeleid van Linux pipelines en Rexx (programmeer taal) de “universele lijm” voor alle onderdelen.
Hij is handig in het oplossen van allerlei problemen die zich voordoen tijdens de operatie van z/VM.
Hij is betrokken bij het inrichten van het applicatie landschap en geeft daar over advies en draagt zijn steentje bij.
Verder is het handig als je kennis hebt van b.v. Linux om hier ook op z/VM mee aan de slag te gaan.

Hoe heb jij die kennis de afgelopen jaren ingezet?

Voor ik bij ICU IT Services ging werken heb ik mijn kennis vooral ingezet bij IBM zelf waar ik o.a. vanaf het jaar 2000 meegewerkt heb aan de implementatie van Linux op de IBM systemen. Dit o.a. door het maken van tooling om de Linux servers te onderhouden en de security-checks zo danig te automatiseren dat dat van 1 centraal punt gedaan kon worden en met minimale inspanning.
De afgelopen jaren heb ik voor de Gemeente Den Haag 2 LinuxOne systemen, met in totaal 7 LPARs, ingericht met z/VM en het onderhoud gedaan voor deze systemen. De Gemeente Den Haag heeft voor deze opzet gekozen om hun Oracle database park van ca. 200 databases te migreren van Blade Servers naar Linux servers op z/VM.
Mijn kennis heb ik gedeeld met collega’s en medewerkers van klanten door een aantal keren een cursus “z/VM introductie” te geven.
Ook heb ik sinds 1 jaar elke maand een afspraak met één van mijn collega’s om die te ondersteunen en kennis overdracht te doen. Wat we dan doen is b.v. een probleem oplossen waar hij tegenaan is gelopen of vragen die bij hem opgekomen zijn.

Referenties:

https://en.wikipedia.org/wiki/Linux_on_IBM_Z

https://www.ibm.com/products/zvm

Deel dit bericht op LinkedIn