Topic: Tech-Talk

ICU EN LinuxONE: HOE, WAT EN WAAROM?

 


>> Voor bijna alle grote bedrijven in Nederland is Linux belangrijk. Het is één van de strategische platformen waarop bedrijfskritische applicaties draaien. Ron is daar in zijn blog ook al eens op ingegaan. Omdat veel van onze klanten bezig zijn met Linux is het voor ICU ook een super belangrijk platform. Dat geven we handen en voeten door fors te investeren in opleidingen, certificeringen en de technische activiteiten die we binnen ICU zijn gestart. Ook IBM zet vol in op Linux. Niet alleen op x86 (waar IBM net zijn x-series hardware heeft verkocht), maar vooral ook op het z-platform waar IBM met hun nieuwe LinuxONE oplossingen een uniek aanbod heeft: de Enterprise Linux Servers.

 

ICU als LinuxONE business partner

ICU is al jaren specialist op het gebied van grote Enterprise IT-systemen (z/OS) en dat willen we ook worden in de Linux-wereld. Dat doen we natuurlijk op onze eigenwijze eigen-wijze en precies dit is één van de redenen waarom IBM ons vroeg om business partner te worden voor hun LinuxONE-oplossingen. Prachtig natuurlijk en wat een eer, maar we hebben onszelf meteen afgevraagd: wat gaat dit ICU brengen en past het bij ons? Daar moesten we even over nadenken.

ICU is een service- en solutionsbedrijf en hardware is niet echt ons ‘ding’. Onze visie op infrastructuur is gebaseerd op het centraal managen en beschikbaar stellen van bedrijfskritische gegevens. Daarop zijn al onze diensten en solutions gebaseerd en daarom geloven we ook in het z-platform. Met LinuxONE kunnen we die visie ook binnen de Linux-wereld uitdragen en creëren we een unieke positie in de markt. De technologie, het platform en het ijzer is gedeeltelijk nieuw, maar tegelijk ook vertrouwd terrein voor ICU. Maar bovenal biedt het een unieke mogelijkheid om de z/OS en Enterprise-wereld kennis te laten maken met de vele mogelijkheden van Linux.

Dus ja, ICU is Europees IBM business partner geworden voor de LinuxONE-oplossingen. Cool, toch?!

Klik hier als je meer informatie wilt ontvangen over LinuxONE, of lees nog even verder en kom erachter wat je in de loop van 2016 van ICU kunt verwachten op LinuxONE, x86 en z/OS-gebied.

 

LinuxONE: de Enterprise Linux Server

Wat is dat nu, zo’n LinuxONE machine? Het antwoord daarop is heel eenvoudig: een grote enterprise class Linux-server. Het platform kent dezelfde kenmerken als de z-series mainframes van IBM: van nature gevirtualiseerd, hoog beschikbaar (zero-downtime), zeer efficiënt en een zeer hoge mate van security. Het is een enterprise server waarop consolidatie van honderden (virtuele) Linux-omgevingen mogelijk is. Waarbij de processoren (IFL’s) ook echt gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn: rekenkracht leveren. Alle I/O wordt afgehandeld door de speciale I/O-processoren die in de architectuur zijn opgenomen. En dat maakt zo’n LinuxONE-machine tot een echt I/O-beest; uitermate geschikt om grote I/O intensieve (database) workloads te verwerken.

Maar er is natuurlijk ook een downside. Vanwege de andere architectuur (voor de echte nerds: de LinuxONE servers zijn big endian ipv little endian) kunnen niet alle tools en applicaties zo maar worden overgezet naar een LinuxONE-omgeving. In sommige gevallen zal een her-compilatie van een applicatie of tool nodig zijn. IBM is samen met veel software en tool leveranciers bezig om hun producten beschikbaar te maken op de LinuxONE-machines. Zo worden belangrijke open source databases als MariaDB, PostgreSQL en MongoDB (naast DB2 en Oracle) en tools als Puppet, Jenkins, Docker en Openstack al ondersteund.

Linux Your Way

 

Een Rockhopper of een Emperor?

LinuxONE, Linux, Rockhopper, Enterprise IT, innovatie, z13, zBC12, z13sIBM levert de LinuxONE-oplossing in 2 smaken, allebei vernoemd naar een leuke pinguïn: de Rockhopper en de Emperor. De Rockhopper is het ‘instap’–model waarop je met maximaal 20 processoren (IFL’s) en 4Tb intern geheugen al honderden Linux-servers kunt consolideren. De Emperor is het topmodel. Deze ‘pinguïn’ kan uitgroeien tot een supercomputer met 140 processoren (IFL’s) en 10tb intern geheugen. Meer info op: http://www-03.ibm.com/systems/linuxone/

 

Een LinuxONE Rockhopper bij ICU: waarom?

Tech-Talk ICU LinuxONE RockhopperSinds begin 2016 hebben we bij ICU naast onze eigen (gevirtualiseerde) z/OS en x86-omgeving ook onze eigen LinuxONE Rockhopper. Wij vinden namelijk dat je als specialist moet geloven in wat je aanbiedt en dus ook die dingen moet kunnen laten zien. De Rockhopper wordt dus een speciaal uithangbord waarmee we onze Linux-specialisatie kunnen laten zien. We kunnen zo onze klanten helpen met het uitvoeren van Proof of Concepts en Proof of Technologies van onze oplossingen, onafhankelijk van het gekozen platform.


Daarnaast gaan we het platform ook gebruiken voor trainingsdoeleinden om zo het specialisme van ICU’ers verder uit te bouwen. We zijn inmiddels met een groep ICU’ers al begonnen met realiseren van onze visie. Hierbij worden oplossingen gebouwd die managed, secure en DevOps Ready zijn en waarbij de gegevens centraal staan. Alles wordt opgebouwd in een gevirtualiseerde infrastructuur waarbij cloud-oplossingen met Docker en Openstack worden toegepast. En dat alles met een hoogwaardige security en vergaande standaardisatie en automatisering van activiteiten.

 

Rockhopper in ICU datacenterVerder hebben we natuurlijk nog een hoop andere ambities. Want zou het bijvoorbeeld niet cool zijn als je als klant straks op de ICU-website een aantal oplossingen kan kiezen vanuit een soort menukaart die vervolgens, na een druk op de deployment-knop, in een eigen tailor made omgeving worden ingericht, zodat je direct aan de slag kunt. Mooi toch? Daar gaan we voor! 
Help je mee?

 

Auteur: Johan Schelling
Almere, 21 maart 2016

 

VACATURES   MEER ICU NEWS   meer Tech-Talk

, , , , , , , , , ,