LinuxONE: What’s new?!

IBM’S ENTERPRISE LINUX OPLOSSING

 

LinuxONE Linux>> Maandag 17 augustus 2015 introduceerde IBM op LinuxCon in Seattle de nieuw LinuxONE oplossing: Een combinatie van hardware, software en services voor enterprise Linux omgevingen. Maar is dit nu echt nieuws?

 

”Unleashing the full potential of Linux”

De LinuxONE oplossing bestaat uit 2 nieuwe enterprise servers: de LinuxONE Emperor en de LinuxONE Rockhopper. Mensen die al met zSystem systemen werken zullen deze enterprise servers wel herkennen. De servers zien er hetzelfde uit als de begin dit jaar door IBM geïntroduceerde z13 mainframes. Die z13 servers worden door veel bedrijven al gebruikt voor Linux oplossingen naast hun bestaande z/OS toepassingen. Nieuw is wel dat de Emperor en Rockhopper speciaal en alleen voor Linux oplossingen zijn bestemd.

Maar misschien wel het meest belangrijke nieuws van IBM: Naast de al ondersteunde Suse en RedHat distributies komt nu ook Ubuntu beschikbaar op het platform en hoeven we geen verstand meer te hebben van z/VM omdat we ook KVM als hypervisor kunnen gebruiken.    

Je kunt natuurlijk alle normale tools, talen en databases gebruiken die je al gewend bent om te gebruiken. Dus wil je tools als Openstack, Docker, Chef en Puppet of runtimes als Ruby, PHP, Python of Node.JS gebruiken, dan is dat allemaal mogelijk. En er is natuurlijk ondersteuning voor alle populaire databases naast DB2 en Oracle zoals MySQL, MariaDB, PostgreSQL en MongoDB. IBM werkt hard aan ondersteuning van nog meer en andere tools. En dat allemaal op systemen die speciaal zijn ontwikkeld voor de hoge eisen die bedrijven stellen aan schaalbaarheid, snelheid, beschikbaarheid en veiligheid.

 

 

“LinuxONE: Order what you need, pay for what you use”

Maar waarom zou je overstappen als je alles al naar tevredenheid hebt draaien? Dan moet het allemaal wel goedkoper worden. Dus wat gaat dat allemaal kosten? IBM zegt natuurlijk dat het allemaal beter, sneller en goedkoper wordt, maar geldt dat ook voor mijn specifieke situatie? Belangrijkste kreet hierover van IBM: “Order what you need; Pay for what you use”. Dat belooft natuurlijk wel wat met betrekking tot kosten en schaalbaarheid. Maar hoe dat in de praktijk gaat uitpakken? Het is nu nog wat te vroeg om daarover wat te roepen.

Natuurlijk gaan we dit binnen ICU verder uitzoeken en daar komen we uiteraard op terug!

Meer informatie over IBM LinuxOne: http://www.ibm.com/linuxone

(Auteur: Johan Schelling)

 

Terug naar nieuwsoverzicht

, , , , , , , , , , , , , , , , ,