Infrastructuur is net als elektriciteit

Infrastructuur is net als Elektriciteit


>>IT-Infrastructuur moet altijd beschikbaar zijn en altijd vlekkeloos werken, net als water uit de kraan of elektriciteit uit het stopcontact. Technische applicaties zijn als elektrische apparaten: je steekt de stekker in het stopcontact en gaat ervan uit dat ze werken. Je zet de televisie aan, je start je computer op of zet de kachel een graad warmer. Dit functioneert allemaal doordat je stroom hebt uit een stopcontact dat op de juiste plek zit. Als één van de apparaten het niet doet, dan is je eerste gedachte al snel dat het apparaat kapot is. Dat de stroom mogelijk is uitgevallen, lijkt een stuk onwaarschijnlijker. Stroom is er toch gewoon altijd?

 

Met IT-infrastructuur is het net zo. De infrastructuur moet er altijd zijn en moet altijd functioneren. Of het nu de internetverbinding, het netwerk of de database en applicatie-servers zijn, de applicaties moeten er gewoon zijn en moeten vooral werken. Infrastructuur vereist, net als de elektrische installatie thuis, een duidelijk plan. Denk je niet goed na over de inrichting van je meterkast, de plaats en het aantal stopcontacten, dan breng je jezelf later in de problemen. Je kunt de TV niet neerzetten waar je hem hebben wilt, je loopt risico’s met betrekking tot brandgevaar en je hebt mogelijk te weinig capaciteit om de magnetron aan te zetten. 

Als manager in de IT moet je alle lastige vragen kunnen beantwoorden om je in-house infrastructuur volledig op orde te hebben. Je moet snel kunnen opschakelen, altijd beschikbaar zijn en natuurlijk zorgen dat alles zo ‘groen’ mogelijk is. Helaas is dit niet te realiseren door allerlei systemen (verlengsnoeren) aan elkaar te knopen, in de Cloud of niet. Op een gegeven moment ben je door de geïntroduceerde complexiteit compleet het overzicht kwijt met alle risico’s van dien, denk aan de continuïteit, de beschikbaarheid en de veiligheid.

Ontwikkelingen volgen elkaar de laatste jaren in zeer hoog tempo op, de technische mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Iedereen blijft druk met het aanpassen van de infrastructuur. Dit gebeurt vaak ongestructureerd en doordat de infrastructuur steeds complexer wordt, is deze ook steeds kwetsbaarder. Als iets niet meer werkt, is het lastig om te achterhalen waar het is misgegaan.

 

Strategische invulling van je IT-Infrastructuur

Ook voor je IT-infrastructuur is het belangrijk om de ontwikkeling van de business op de voet te volgen. Hoeveel data moet je managen, hoe ontwikkelen klanten zich, wat wordt de rol van ‘mobile’ en het ‘Internet of Things’? Ook speelt (geo-)politiek een belangrijke rol op keuzes voor de opslag van data. Hoe belangrijk is real-time analytics en kan je met je huidige data snel genoeg de benodigde verbanden leggen? Belangrijk hierin is, dat je huidige infrastructuur flexibel en aanpasbaar genoeg is om deze (toekomstige) veranderingen op te vangen. Een duidelijke strategie met betrekking tot je IT-infrastructuur is noodzakelijk. “Alles in de Cloud is niet per definitie de oplossing voor je problemen; het is vaak een ‘quick fix’ of een makkelijke vlucht. Vraag jezelf af of het ook de meest betrouwbare, snelste en veiligste manier van werken is en of deze ook aansluit bij je manier van werken. Je data On Premise in Nederland en je applicatie in de Cloud (mogelijk ergens in Ierland?) is meestal niet de beste manier van werken als je duizenden transacties per seconde moet verwerken.

Weet je niet goed waar je moet beginnen? ICU IT Services biedt hulp. ICU heeft in zijn bestaan veel infrastructuur-kennis verzameld over alle belangrijke aspecten van Enterprise IT: Betrouwbaarheid, Beschikbaarheid, Schaalbaarheid, Snelheid en Veiligheid. We willen onze kennis graag toepassen en delen. ICU, Challenging IT!

Almere, 20 juni 2017

 

Word collega   Meer ICU NEWS   Wat is het mainframe?

, , , , , , , , , , , , , ,