Eerste Live Demo LinuxONE

EERSTE LIVE DEMO LINUXONE ROCKHOPPER

ICU @ GSE Event

 

DSC01755 kopie

>> Donderdag 14 april 2016 op het GSE-event “Orange is the new Blue” kregen wij de schitterende mogelijkheid om te laten zien hoe ver we zijn met de inrichting van onze LinuxONE Rockhopper. Via een live verbinding met de ICU Rockhopper in Almere werd het aanwezige publiek getrakteerd op de eerste real-time demonstratie van hetgeen op dit moment al mogelijk is. Een heuse primeur!

 

The Moose Welcomes You

Na een korte uiteenzetting van onze visie over de inzet van de Rockhopper, nam Johan het publiek mee in de wereld van LinuxONE. De ICU LinuxONE omgeving is opgesplitst in 2 delen. Op één helft van het systemen draaien een aantal virtuele Linux omgevingen met zKVM als hypervisor. Op het andere deel worden de virtuele Linux-omgevingen gehost op zVM.

Als eerste werd door Johan de installatie van een nieuwe SLES12 server op zKVM gedemonstreerd. Hij liet zien dat er al een 3-tal virtuele omgevingen actief waren. Hiervoor logde hij in op de zKVM omgeving en werden alle actieve omgevingen getoond met de normale KVM commando’s. Nu zouden wij ICU niet zijn als we hier niet iets leuks van hadden gemaakt. Dus zodra je aanlogt op de zKVM omgeving word je welkom geheten door onze eigen Eland…

 

Afbeelding1a

Vervolgens nam Johan het publiek mee bij het definiëren van een nieuwe virtuele omgeving (met de normale VIRSH commando’s) en kon hij live de installatie starten van de nieuwe  SLES12 server. De verschillende stappen werden voor de demo nog handmatig doorlopen, maar verlopen in de definitieve inrichting volledig geautomatiseerd. 

 

Afbeelding2a

Start van de LNXICU12 installatie

Afbeelding3a

LNXICU12 virtuele omgeving klaar om installatie verder af te maken

WIKI ook op zVM in de lucht

Op onze LinuxONE is naast zKVM ook zVM geïnstalleerd en ook daar zijn al verschillende omgevingen actief. Op een van deze omgevingen draait onze eigen ICU WIKI (wikipedia-pagina). Hiervoor wordt gebruik gemaakt van MariaDB en een tweetal Docker containers.  Ook dit lieten we natuurlijk graag even zien.

Via zijn browser liet Johan zien dat de ICU WIKI op dat moment niet actief was. Vervolgens liet hij in een aantal stappen zien hoe in zVM de virtuele Linux guest werd gestart, waarna hij op de net gestarte Linux server via Docker de database en wiki-omgevingen startte. Hierna kon via een normale browser-sessie de ICU WIKI wel benaderd worden. Tadaaa!

 

Afbeelding4a

Opstarten van de LNXICU01 virtuele guest in z/VM

Afbeelding5a

Logon aan de LNXICU01 server + opstarten MariaDB & MediaWiki containers

Afbeelding6a

Tadaa! De ICU Mediawiki is live!

Almost there…

Na de installatie van een nieuwe SLES12 omgeving op zKVM, liet Johan ook zien dat dit ook op zVM eenvoudig mogelijk is. Door de huidige inrichting binnen zVM kan een nieuwe Linux Guest met enkele eenvoudige stappen worden aangemaakt middels het definiëren van een nieuwe zVM identity en een zVM mini-disk.

 

Afbeelding7a

Nieuwe Linux virtuele guest…

 

Afbeelding8a

Definieren van mini-disk 100

 

De volgende stappen van de installatie konden helaas niet plaatsvinden, in verband met te weinig schijfruimte en tijd. Deze houden jullie dus van ons tegoed. Voor ons dan ook een mooi leermoment: ga je een demo geven, zorg dan dat je van te voren de hoeveelheid schijfruimte hebt gecontroleerd 🙂

 

Wil je zelf ook eens op onze LinuxONE Rockhopper spelen? Dat kan!

Zou je graag eens experimenteren met het onderuit halen van systemen, zonder dat daar grote gevolgen aan hangen? Installaties uitvoeren, waarbij je telkens opnieuw mag beginnen en er geen druk is voor succes? Nee, sterker nog; we stimuleren je om vooral veel fouten te maken. Daar leren we van! Dus wil jij eens onderzoeken wat je nu eigenlijk kunt met de LinuxONE Rockhopper, mail ons dan gelijk en dan maken we een afspraak!

 

Ik wil experimenteren

 

 

NAAR ICU NEWS   meer Tech-Talk

 

, , , , , , , , , , , , ,